Spelen, spelen en nog eens spelen

“We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, maar we worden oud omdat we stoppen met spelen” (Bernard Shaw)
 

Op kindcentrum De Bonte Mol hebben alle medewerkers een heel belangrijke taak. Dat werd mij maandag weer eens duidelijk toen we met een deel van het team aanwezig waren bij een lezing van wetenschapsjournalist Mark Mieras. Hij nam ons in een inspirerende lezing mee in de neurobiologie van werkplezier en de relatie met veranderen, flexibiliteit, veerkracht, vitaliteit en (professionele) ontwikkeling.
Hoe ontwikkelen jonge kinderen zich en waarom zijn kindcentra zoals De Bonte Mol daarbij zo belangrijk? En wat betekenen die wetenschappelijke inzichten voor volwassenen in hun latere leven.
Eén ding heb ik in ieder geval heel goed onthouden. Ook na je 60e kun je je nog volop ontwikkelen en blijf je leren (dat was een hele geruststelling voor me…..), mits je niet stilletjes op de bank gaat zitten.

Het voert te ver alle conclusies hier verder uit te leggen. In zijn boek ‘Ben ik dat?’ legt Mark Mieras de werking van onze hersenen uit. Zo is het samen spelen en plezier hebben met elkaar van groot belang voor een goede ontwikkeling van hersenen bij jonge kinderen van 0 t/m 12 jaar.
En nu het goede nieuws voor alle ouders. Ook voor volwassenen is coöperatief samenwerken met anderen en plezier hebben van onschatbare waarde voor de verdere ontwikkeling van de hersenen.

Op alle officiële documenten die we als kindcentrum moeten inleveren bij ons bestuur, overheid en andere instanties staat het logo van De Bonte Mol. In al die documenten staat ook ergens in de tekst dat Samen leven, Samen leren de pijler van De Bonte Mol is. Als ik de kranten lees en uitzendingen op de televisie, dan constateer ik dat veel mensen in de wereld vooral vanuit wantrouwen naar elkaar kijken. Dáár ligt een opgave voor De Bonte Mol. Als wij, samen met onze ouders/verzorgers, elke dag opnieuw durven te denken vanuit vertrouwen en optimisme, dan brengen we bewust en onbewust een mooie boodschap over aan onze kinderen in Schermerhorn. Van Mark Mieras heb ik maandag geleerd dat ook deze ‘levenshouding’ de hersenen dusdanig positief ontwikkelt dat je daar een leven lang profijt van hebt. Zowaar dus een zeer belangrijke opdracht voor ons allemaal.

Het is vandaag voor de eerste keer Lichtjesavond op De Bonte Mol. De kinderen hebben er zin in. Laten wij een voorbeeld nemen aan Sint Maarten. Hij is een voorbeeld van iemand die Samen Leven, Samen leren heel letterlijk nam. Hij deelde zijn mantel met een bedelaar die het koud had. Hij keek niet de andere kant op, maar nam zijn verantwoordelijkheid voor het welzijn van een ander. Samen leven, samen leren.

Ik wens alle kinderen en alle volwassenen vanavond tussen 19.00 en 20.00 uur een gezellige en plezierige lichtjesavond. Iedereen is hartelijk welkom.

René Venneker

halloween halloween