40 jaar onderwijs

Beste ouders/verzorgers,

Als kinderen jarig zijn en langs mij lopen i.v.m. een traktatie of een verjaardagskaart vragen ze af en toe hoe oud ik eigenlijk ben. Met het grijzer wordende haar wordt die vraag inmiddels vaker aan me gesteld. Als ik het eerlijke antwoord geef hoor ik vaak dat ik ongeveer zo oud ben als oma of opa.
Als ik kinderen zelf laat raden wordt het antwoord ‘aantrekkelijker’. Vaak ben ik dan ongeveer zo oud als papa of mama……..

Ik kwam afgelopen dinsdag op school. Mijn werkkamer was een versierd. De collega’s hadden de ruimte opgevrolijkt met ballonnen en slingers en overal stond het getal 40. Ik was namelijk precies 40 jaar in dienst van het onderwijs. Op 9 november 1981 stond ik voor het eerst als meester voor een groep kinderen. Na een jaar of 8 kreeg ik een directiefunctie. Ik ben dus al lange tijd schoolleider.

Terugkijkend kan ik alleen maar met heel veel plezier terugkijken op de afgelopen 40 jaar. Het is een cliché, maar het is voorbij gevlogen. Het werken in het onderwijs is uitdagend en telkens verrassend. Zowel het werken met kinderen in een groep als het werken met een team geeft mij veel voldoening.

Ik werk vanaf maart 2019 op deze school. Vanaf de eerste dag heb ik mij thuis gevoeld op De Bonte Mol. Ik weet niet of dat komt omdat mijn vader lang geleden bij een kolenboer in Schermerhorn heeft gewerkt of omdat ik zelf ook uit een dorp kom of omdat een groot gedeelte van mijn familie in de agrarische sector heeft gewerkt. In ieder geval voelt het goed.

Naast mijn baan in het onderwijs op De Bonte Mol werk ik sinds 2019 ook 2 dagen als HR-manager bij een bedrijf (groothandel in groente en fruit / transport). Omdat De Bonte Mol te klein is voor een fulltime schoolleidersfunctie, is dat een mooie en afwisselende combinatie. Ik heb er in ieder geval veel plezier in.

Tot slot:
Dinsdag sprak een kleuter mij aan met: “Burgemeester gefeliciteerd met uw 40e verjaardag!”
Kijk, dan fiets ik met een grote glimlach op mijn gezicht van Schermerhorn terug naar Sint Pancras.

 

René Venneker

party party