Brief van het College van Bestuur van Blosse

Brief voor ouders


Het nieuwe jaar is al weer een aantal weken onderweg en daarmee hebben we er in deze tweede lockdown ook alweer drie weken onderwijs op afstand op zitten. Daarnaast ontvangen we dagelijks flinke groepen kinderen in de noodopvang. De overheid heeft besloten om de kinderopvang en basisscholen te sluiten om zo een bijdrage te leveren aan het omlaag brengen van het aantal besmettingen. Daarnaast is het nog onvoldoende duidelijk welke rol kinderen spelen in de verspreiding van de Britse variant van het virus.

Onzekere tijden

We zien kinderen genieten en we zien kinderen worstelen. Herkenbare gevoelens die we ook terugzien bij onszelf. We bevinden ons in een wereldwijde pandemie, waar alle generaties mee te maken hebben. Hoelang de lockdown nog gaat duren, durft niemand te voorspellen. Die onzekerheid houdt ons allemaal bezig. Daarom kijken we nu vooral naar de zaken waar we wél invloed op uit kunnen oefenen. Wij zetten ons dagelijks in voor een veilige en uitdagende leer- en leefomgeving voor de kinderen en medewerkers.

Achterstanden?

“Hoe groot zijn de achterstanden van de kinderen?” is een onderwerp dat in de media veel besproken wordt. We spreken zelf niet over achterstanden, maar kijken naar de ontwikkeling die de kinderen doormaken. We kijken met vertrouwen uit naar het einde van de lockdown en een nieuwe beginsituatie voor de kinderen. Onze professionals kijken dan naar de kinderen, waar staan zij, wat hebben zij nodig? De leerkracht die de kinderen volgend schooljaar in de groep krijgen zullen voortborduren op de behoeftes van de kinderen. Ook het voortgezet onderwijs zal op deze wijze naar de kinderen kijken. Zij hebben allemaal een bijzondere tijd meegemaakt.

Noodopvang

Je mag van ons verwachten dat wij onze uiterste best doen om het beste onderwijs op afstand te organiseren voor de kinderen en de kinderen hierbij zo goed als mogelijk, met de middelen die we ter beschikking hebben, te begeleiden. Daarnaast zijn we als school ook verplicht om noodopvang te verzorgen voor de kinderen van de ouders in cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen. We zien het beroep op noodopvang nog steeds toenemen. Dat stelt ons wel voor een uitdaging. We kunnen niet alle ballen hoog houden: én goed onderwijs op afstand bieden én noodopvang. Hoewel de pedagogisch medewerkers bijspringen waar mogelijk, blijft het een uitdaging.

Zoveel kinderen, van verschillende leeftijden, achtergronden en behoeftes in één groep op school. Daarom doen wij een dringend beroep op jullie: laten we met elkaar kijken hoe we de kinderen het beste kunnen begeleiden. Kan dat thuis? Heel fijn? Moet het op school? Dat kan, maar weet wel dat noodopvang geen ‘normale’ onderwijssituatie is. Onze noodopvang is slechts begeleiding van de kinderen bij het thuisonderwijs. Het kan zijn dat de school van jouw kind een maximum stelt aan het aantal dagen noodopvang dat je kunt aanvragen. Dat zal de school pas doen als er geen andere mogelijkheden meer zijn. We reken op je begrip.

Daarnaast willen we ook een veilige leer- en werkomgeving organiseren voor de kinderen en professionals. Als er veel kinderen naar de noodopvang komen, komt dit in gevaar. We doen een dringend beroep op jullie om het aantal contactmomenten zo laag mogelijk te houden en de kinderen zelf op te vangen waar dat mogelijk is. Ook de Britse variant van het virus baart ons zorgen. Er is nog onvoldoende duidelijk welke rol de kinderen spelen in de verspreiding daarvan, maar duidelijk is wel dat deze mutant een stuk besmettelijker is dan de ‘gewone’ variant.

Onze invloed

Wat kan je nog meer van ons verwachten? Met onze brancheorganisaties, de PO-raad en de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, overleggen wij regelmatig over de ontstane situatie en de druk die de werkende ouders op dit moment ervaren in de combinatie van werk en de begeleiding van de kinderen bij het thuisonderwijs. Deze signalen worden door hen besproken met de werkgeversorganisaties, waarbij gevraagd wordt om coulance voor jullie en ruimte om alles werkbaar te houden. Ook onderhouden wij nauwe contacten met de gemeenten over deze situatie.

Waardering

Als laatste willen wij onze waardering uitspreken voor jullie. We hebben heel veel bewondering en respect hoe jullie deze situatie handelen. We gaan graag met jullie verder in de begeleiding van de kinderen in deze uitzonderlijke situatie. Laten we vooral in verbinding blijven met elkaar. Alleen samen krijgen we corona onder controle en samen doen we het beste voor de kinderen.

Jeanette de Jong en Jeroen Spanbroek

College van Bestuur Blosse

corona corona