Nieuwsbrief 25-9-2020

Beste ouders/verzorgers,

Wij willen u informeren over het bezoek van de inspecteur en hybride onderwijs.

 

Digitaal inspectiebezoek
Op dinsdag 22 september kwam de inspecteur van het primair onderwijs digitaal bij De Bonte Mol langs. Door het coronavirus was een fysiek bezoek onwenselijk. Daarom zaten Marchien en René namens het team achter een scherm om op afstand antwoord te geven op veel vragen die de inspecteur had over ‘kwaliteitsverbetering en de leerlingenpopulatie’.
De gegevens die de inspecteur verzamelt worden gebruikt voor het boek ‘Staat van het onderwijs in Nederland’.

De inspectie wil d.m.v. dergelijke schoolbezoeken uitzoeken op welke wijze een school werkt aan haar kwaliteit, welke motieven en ambities de school heeft en welke werkwijzen een school inzet om de kwaliteit te verbeteren of te borgen.
We kunnen u mededelen dat de inspecteur onder de indruk was van de keuzes die het team van De Bonte Mol momenteel maakt.
We kregen complimenten en de inspecteur sloot af met ‘Ga zo door, jullie hebben een goede focus op de ontwikkelingen in de komende jaren en maken de juiste keuzes’. Wij waren erg blij met deze woorden van de inspecteur en voelden ons zelf weer even ‘als een kind zo blij’. Het was dan wel geen officiële beoordeling van de inspectie, maar we voelen ons gesteund door deze feedback!

 

Hybride onderwijs
Zoals afgesproken willen wij u informeren over ‘hybride onderwijs’. Onderwijs dat zowel op school als thuis plaatsvindt. Natuurlijk hopen we met elkaar dat we deze vorm van onderwijs niet of nauwelijks hoeven in te zetten. Toch zijn we ook realistisch. Dat kans dat er in de komende herfst- en winterperiode leerkrachten afwezig zijn is groot. 

Bij ziekte van een leerkracht gaan we er vanuit dat er geen externe vervangers beschikbaar zijn. Als er wel een externe vervanger is, staat deze invaller voor de groep.  
Indien een leerkracht (bv door quarantaine of koorts) niet naar school mag komen, maar nog wel in staat is om te werken, zullen de kinderen van die groep (zo veel als mogelijk) thuisonderwijs ontvangen. Wanneer een leerkracht niet in staat is om te werken en er is geen invaller beschikbaar, dan vervalt het onderwijs. Natuurlijk hopen we dat dit nooit voor gaat komen! 

Hoe ziet ‘hybride onderwijs’ er uit? 
- Er zal een gezamenlijk moment op de dag zijn (waarschijnlijk om 9.00 uur) waarin verwacht wordt  
  dat alle kinderen van de groep inloggen. De afwezige leerkracht zal u informeren over de procedure.  
  Dit verloopt via TEAMS. 
- Indien u niet beschikt over een device, kunt u contact opnemen met de groepsleerkracht van uw  
  kind. We gaan dan bekijken of we iets voor u kunnen regelen.  
- Elke leerkracht houdt precies bij wie er ingelogd is (dus ‘aanwezig’ is). Kinderen die niet ingelogd  
  zijn, en niet door de ouders zijn afgemeld, worden door de leerkracht als ‘afwezig’ in het 
  administratiesysteem gezet. Alle afwezige kinderen worden periodiek met de leerplichtambtenaar 
  besproken. 
  Het is dus belangrijk dat ouders ook bij hybride onderwijs hun kinderen ziekmelden als zij de lessen 
  niet kunnen volgen. 
- Van de kinderen wordt bij hybride onderwijs gevraagd om alle taken en werkjes te maken.  
- De leerkrachten controleren ook globaal het werk van de kinderen.  
- De kinderen van de midden- en bovenbouw zullen wat meer werk krijgen dan de jongste kinderen.  
  

Als we een dag van tevoren al weten dat een leerkracht er waarschijnlijk één dag niet is, en de leerkracht is in staat om te werken, zal er een digitaal pakket naar de kinderen van de groep gestuurd worden. Ook kan het zijn dat de duo-collega al een pakket heeft meegegeven voor één dag.  

 

Hoewel we met het hele team veel afstemmen, zal de praktijk laten zien dat het in alle groepen iets anders georganiseerd wordt. Dit heeft o.a. met de leeftijd van de kinderen te maken, maar ook met de persoonlijk voorkeuren van leerkrachten om iets op een bepaalde manier te regelen.  
We doen ons uiterste best, maar realiseren ons dat het ook voor kinderen en ouders soms best lastig is. Neem bij twijfel of onduidelijkheid dan ook snel contact op met de groepsleerkracht van uw kind. Zij kan uw vragen waarschijnlijk snel beantwoorden.  

 

En nogmaals: We kunnen alleen maar hopen dat het coronavirus, zo veel als mogelijk, uit Schermerhorn weg blijft.  

update update